Skip to main content

Zsalugáterek, spaletták

Zsalugáterek

zsalugáterA zsalugáter fix- vagy mozgatható lamellákkal készülő passzív külső árnyékoló.
A Nap perzselő sugarainak már a nyílászáró előtt útját állja, ezáltal megelőzhető a lakótér túlzott felmelegedése. Környezetbarát, mert pl. a klímaberendezésekkel ellentétben nem fogyaszt energiát.

Alapvetően két típust különböztetünk meg: fix- és mozgatható lamellásat. A zsalugáterek legfontosabb funkciója az árnyékolás mellett komoly védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaival szemben pl. heves esőzés, jégeső, szélvihar vagy hózápor idején. Egyaránt elterjedtek lakóházak, középületek, nyaralók, vadászházak, horgásztanyák, borospincék árnyékolóiként és egyben díszeként.
Megfelelő minőségű felületkezelést követően egyszerűen felszerelhetők akár új, akár meglévő nyílászárókra és igen hosszú ideig használhatók.

 

Fix lamellás zsalugáter

A fix lamellás zsalugáterek nagyon kedveltek ügyfeleink körében masszív, egyszerű, de mutatós kivitelüknek és kedvező árfekvésüknek köszönhetően. Ennél a típusnál az egyes lamellák fix szögben állása miatt az áteresztett fény mennyisége meghatározott, tehát nem változtatható. Ideális olyan helységek nyílászáróira, ahol erre a funkcióra nincs szükség. Gyártottunk ilyen típusú zsalugátereket nagy méretű szellőzőnyílások eltakarására és templomtornyokba is. Az egyes lamellák közötti réseken vízszintesen nem lehet átlátni, a helységbe ezáltal csak szűrt fényt enged be. A fix lamellás zsalugáterek elkészíthetők zárt levelekkel is, ahol az egyes lamellák teljesen egymásra fednek, nincsen közöttük rés, így fényt sem engednek át.

Mozgatható lamellás zsalugáter

A mozgatható lamellás zsalugáterek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy rudazattal változtatni lehessen a lamellák állásszögét, ezáltal a szárnyak zárt állapotában szabályozni lehet a helységbe beengedni kívánt természetes fény mennyiségét. Ez igen sok esetben hasznos lehet, hiszen pl. televízió nézéshez nem kell annyi fény, mint olvasáshoz vagy egyszerűen csak a hangulatnak megfelelően lehet beállítani a természetes fényerőt a lakótérben. A lamellák zárt állapotában szinte teljes sötétítés érhető el, míg nyitott állapotuknál ideálisan lehet szellőztetni a helységet.

Technikai információk a zsalugáterekről

A vállalkozásunk által forgalmazott zsalugáterek hossztoldás nélküli borovi (erdei) fenyőből készülnek, szinte teljesen csomómentes kivitelben. A szárnyak a hordozó keretre vannak felszerelve a szükséges vasalatokkal együtt, ezért felszerelésük egyszerűen elvégezhető, általában a nyílászáró tokjához történő csavarozással. Az alábbi ábrák további lehetséges rögzítési módokat szemléltetnek:

1. Hagyományosan az ablaktokhoz rögzítve 

zsalugáter

2. Szúnyogháló kerettel az ablaktokhoz rögzítve

3. A külső falsíkra rögzítve és kivetés nélküli pántokkal szerelve

zsalugáter

4. Eltolható rendszerű zsalugáter alsó és felső sínes megvezetéssel

A zsalugáterek szélességük függvényében lehetnek egyszárnyúak (ONY), kétszárnyúak középen felnyíló (KF) vagy aszimmetrikus (ASZ) kivitelben, továbbá három- vagy négyszárnyúak, melyek már harmonika rendszerben (HAR) nyílnak. A méretek megadására két lehetőség nyílik: névleges- vagy gyártási méret megadása.

A gyártási méret minden esetben kisebb a névleges méretnél, ezért megrendeléskor egyértelműen fel kell tüntetni, hogy melyikről van szó. Az első méret mindig a szélességet, a második pedig a magasságot jelöli. Ha a zsalugáter már meglevő nyílászáróra kerül felszerelésre, akkor pontos gyártási keret külméretet kell megadni, ami biztosan befér a falnyílásba (kávába) és illeszkedik a nyílászáróhoz is.
További szükséges információ még a falkáva mélysége azaz, hogy mekkora távolságra van a nyílászáró tokja a külső falsíkhoz képest. Ha a zsalugáter a külső falsíkra kerül rögzítésre, akkor általában a zsalugáter keretének belmérete egyezik a falnyílás méretével, ezáltal körbeölelve azt.

Spaletták

A spaletta tömör szerkezetű külső árnyékoló eszköz, melyek a nyílászárón kívül kerülnek rögzítésre, így gátolva meg az üvegfelület és beltér felmelegedését.

Spaletták kizárólag borovi fenyő alapanyagból készül robosztus megjelenésű árnyékolók. Kétféle vizesbázisú lazúrrendszerrel több rétegben vagy felületkezelt kivitelben.
A spaletták két különböző kivitelben készülnek a hagyományos, régies megjelenésű és a mediterrán jellegű típus közül. A spaletta szárnyak tömörségét kivágott tulipán, kör, szív stb. mintával tudjuk megtörni, így azon keresztül a napfény bejuthat a helységbe, hogy annak falára varázsolja a választott mintát.

 

 


Spalettákat, zsalugátereket szeretne?

Keressen minket elérhetőségeinken!


Zsalugáterek, spaletták